Čakáte návštevu a uvažujete, čím by ste ju pohostili? Ak vás už chlebíčky a tradičné zákusky omrzeli a chceli by ste pripraviť niečo originálne, vyskúšajte tortu, ktorá je plná vitamínov.

 

Sladké zákusky a torty sú síce lahodné, no ak uprednostníte radšej niečo slané, tak je tu ideálne riešenie. Zeleninová torta poteší nejeden maškrtný jazýček. Kto neodolá zeleninovej symfónii farieb na tanieri, ten bude isto príjemne prekvapený aj jej lahodnou chuťou.

Nepečená zeleninová torta

Ingrediencie:

4 ks zemiaky (väčšie)

1 ks červená repa (cvikla)

2 ks mrkva

1 ks cibuľa

2 vajíčka

konzerva hrášku (malá)

konzerva kukurice (malá)

4 PL tatarská omáčka (alebo kyslá smotana, biely jogurt)

olej

soľ

sleď („slanečky) pre milovníkov rýb

POSTUP:

1.Najskôr si uvarte červenú repu, mrkvu a zemiaky (v šupke) tak, aby sa dali všetky suroviny nakrájať na hrubšom „slzičkovom“ strúhadle, na rezančeky. Nemali by byť veľmi mäkké, no ani príliš tvrdé.

2.Všetku zeleninu nechajte po uvarení najskôr vychladnúť, potom ju ošúpte a nastrúhajte.

3.Vajíčka uvarte na tvrdo, nastrúhajte rovnako ako zeleninu.

4.Na oleji popražte nadrobno nakrájanú cibuľu.

5.Pripravte si tortovú formu s odnímateľným dnom a na jej dno začnite ukladať vrstvu z polovice nastrúhaných zemiakov. Zemiaky dobre osoľte a na nich uložte vrstvu nakrájanej mrkvy.

6.Vrstvu mrkvy natrite dobre tatárskou omáčkou (alebo kyslou smotanou, bielym jogurtom) a uložte vrstvu hrášku a kukurice. Na túto vrstvu poukladajte nastrúhané vajíčka, ktoré následne polejete opraženou cibuľkou.

7.Nakoniec navrstvite červenú repu a zvyšné zemiaky, ktoré znova dobre osolíte. Tortu môžete uložiť do chladničky aj na dve hodiny. Tá v chlade stuhne a bude sa dať ľahšie krájať.

8.Medzi jednotlivé vrstvy torty môžete vložiť aj kúsky sleďa („slanečky“). Tie dodajú torte výraznejšiu chuť, ale kto nemá rád ryby, alebo je vegetarián, ten môže slané ryby pokojne vynechať.

9.Množstvo surovín, počet a hrúbku vrstiev si môžeme prispôsobiť vlastným potrebám a chuti.  Čím viac poschodí, tým bude torta po rozkrojení farebnejšia a oku lahodnejšia. Zvoliť si môžete aj inú formu. Každý podľa svojich predstáv. Želáme dobrú chuť! 🙂

Foto: depositphotos.com