Presne tak. Do výplaty ďaleko, chladnička prázdna a vy neviete, čo navariť, aby ste sa zmestili do pár eur? Dobrých nápadov nikdy nie je dosť. Nechajte sa preto inšpirovať jednoduchými, lacnými a najmä chutnými tipmi ku sporáku.
Už naše staré mamky vedeli, že kyslá kapusta je na nezaplatenie. Preto je hlavnou hrdinkou mnohých ľudových piesní.
Kapusta, kapusta, jaka dobra bula…
Ak máte v chladničke zbytky syra (taveného či tvrdého), klobásu, slaninku alebo salámu, nakrájajte všetko nadrobno, zamiešajte s kyslou kapustou, pridajte vajíčko a hladkú múku. Získate lepkavú hmotu, z ktorej si vyformujete malé buchtičky. Tie vysmažíte a chutná mňamka je na svete. Ak toto jedlo ponúknete aj návšteve, spolu s dobrým červeným vínom (namiesto chlebíčkov) iste vašu snahu veľmi ocenia.
Karfiol bez námahy
Vysmážať karfiol pre viacčlennú rodinu znamená stáť pri sporáku celé predpoludnie. A výsledok zmizne zo stola do pol hodiny. Ušetrite si preto nohy a čas. V miske zmiešajte jogurt alebo kyslú smotanu, citrónovú šťavu, cesnak, rôzne koreniny podľa fantázie a touto zmesou potrite očistený celý karfiol. Ešte raz – celý! Vložte ho do rúry a pečte minimálne 40 minút. Rada na záver: skúste karfiol prešpikovať salámou alebo syrom. 🙂
Vyrobte si vlastné rezance
Chce to len trošku sebazaprenia. Vlastné rezance máte pripravené za dvadsať minút a ich chuť a kvalita je v porovnaní s tými kupovanými úplne iná. Navyše ak máte možnosť zohnať si domáce vajíčka, rezance budú nielen chutné, ale aj krásne žlté. Takto môžete pripraviť široké rezance s orechami, makom či tvarohom, ale aj úzke rezance do nedeľnej slepačej polievky.
Jogurtíky od maminky
Nemusíte kupovať drahé jogurty, ktoré častokrát okolo mlieka ani „nechodili“. Urobte si vlastné. Stačí na to poctivé plnotučné mlieko, ktoré pomaly zohrejete na 40 stupňov. Keď vychladne, primiešate biely jogurt (na liter mlieka dva jogurty) a necháte dva-tri dni oddychovať pri izbovej teplote. Výsledný produkt ochutíte podľa fantázie a možností.
Doba varová
Keď si pozriete televízny program, máte pocit, že nastala doba varová. Varia všetci a všade – na lodi, v pivniciach, v nákupných centrách… . Avšak je fajn dobre variť, keď máte na to. Keď nemusíte kalkulovať, či drahé syry, šunky, kaviár a kvalitné mäso vaša peňaženka znesie. Preto si myslíme, že skutočné umenie je navariť z mála. Navariť „z ničoho“. Inšpirovať sa môžete pokojne aj našimi tipmi.
Foto: www.flick.com, www.pexels.com