Alergia na arašidy patrí medzi najčastejšiu príčinu úmrtí  následkom anafylaktického šoku, spôsobeného alergiou na potraviny. Austrálski vedci našli spôsob, ako vybudovať toleranciu u detí, trpiacich touto alergiou.

 

V klinickej štúdii „PPOIT“ sa zistilo, že 2/3 zo 48 detí sa po ukončení experimentálnej imunoterapie, v kombinácii s probiotikami, zbavilo alergie. Deťom boli podávané probiotiká Lactobacillus rhamnosus spolu s arašidovým proteinom. Užívali ich raz denne po dobu 18 mesiacov. Náhodne vybrané deti užívali len placebo. Na konci prvej fázy štúdie bolo 82 % detí, ktoré dostávali  liečbu, odolných voči arašidovému alergénu. Z detí, ktoré užívali placebo, získalo odolnosť len 4 %. To svedčí o skutočnom účinku liečby.

Alergiami na arašidy, orechy a iné potraviny trpí čoraz viac detí

Profesorka Mimi Tang, z Detského výskumného ústavu Murdoch (Melbourne, Austrália) povedala, že až 70 % detí mohlo jesť arašidy bez akýchkoľvek vedľajších reakcií aj 4 roky od ukončenia liečby. Týmto sa potvrdila dlhodobá tolerancia voči alergénu. Nájdenie účinného lieku na túto alergiu je významným krokom vpred v riešení problematiky a pozitívne zmení život tisícom detí. Klinické štúdie dávajú nádej aj v prípade ostatných potravinových alergií, ktorými trpí čoraz väčší počet deti.

Zdroj: dailymail.co.uk | Foto: depositphotos.com, pixabay.com