Nemáte čas na varenie a v chladničke sa toho tiež veľa nenachádza? Nezúfajte, máme skvelý a rýchly recept, ktorý zasýti a je vysoko pravdepodobné, že sa pri ňom vaše chuťové poháriky od blaženosti zbláznia! Prečo? Pretože nič lepšie ste naozaj určite nejedli. Presvedčte sa sami!
Treba vám variť a akosi nemáte z čoho? Zoberte si nákupnú tašku a 10 eur, z ktorých vám možno ešte aj zvýši. Dá sa naozaj variť lacno, chutne a zdravo? Dá. Tu je recept.
Budete potrebovať tieto ingrediencie pre 4 osoby:
Tofu syr s bazalkou 1 kus
ryža pol hrnčeka /najlepšie čierna, ak nemáte dajte takú, ktorá vám chutí/
soľ
kari
strúčik cesnaku
kokosové mlieko /zakúpite v obchodíkoch zameraných na zdravú výživu/
čierne korenie
mletá rasca
cícer 150 gramov /môžete odvariť aj hodinku pred samotným varením, deň vopred je ho však dobré nechať namočený vo vode/
3 veľké cibule
hroznový olej
šampiňóny 200 g
polovička citrónu
červená paprika mletá
Postup:
- na hroznovom oleji opražíte pokrájanú cibuľku s jedným veľkým pretlačeným cesnakom /do zlatista/
- ak máte radi jedlá s kyslejšou príchuťou, šťava z polovičky citrónu postačí
- pridáme nakrájané šampiňóny a dva hrnčeky vody, povaríme asi 5 minút, osolíme podľa chuti /asi pol lyžička soli/
- ak sú šampiňóny mäkké, vlejte do hrnca kokosové mlieko, ktoré vám celú omáčku postupne krásne zahustí
- na záver pridáte pokrájané tofu s bazalkovou príchuťou a dokoreníme kari a červenou paprikou
- pridáme čiernu ryžu podľa potreby /200 až 300 gramov, slúži na zahustenie a dochutenie celej zmesi/
- ako prílohu podávame odvarený cícer
TIP PRE FAJNŠMEKROV: ak máte doma chlebík, ktorý treba spotrebovať a už nie je najčerstvejší, tak ho pokrájajte na menšie kocky a opražte ho na hroznovom oleji a priložte si zopár kúskov na tanier.
Aj vy milujete recepty, ktoré prináša sám život a inšpiruje vás pri varení takou spontánnosťou, že sa nebojíte experimentovať? Tento recept je vhodný pre malých i veľkých a jeho chuť je veľmi ťažko identifikovateľná. Ak ho však raz vyskúšate, určite vás osloví svojou výnimočnosťou.
Nech vám chutí a na zdravie!