Určite to poznáte. Vaše dieťa nechce jesť to, čo mu dáte na tanier. Hrá sa s jedlom, odmieta si vložiť do úst niektoré druhy ovocia či zeleniny. V lepšom prípade ich ochutná a vzápätí aj vypľuje. Vy viete, že ovocie a zelenina sú prospešné pre jeho zdravie, no dieťa si na nové chute, vône a tvary potrebuje zvyknúť. Bojujete spolu o každý kúsok, ktorý si vloží do úst. Výživový psychológ z Oxfordskej akadémie zistil zaujímavú skutočnosť.
Psychológ a profesor Charles Spence zistil, že hranie sa s jedlom pomáha deťom zabrániť vytvoreniu fóbie na potraviny. Deti by si mali na jedlo najskôr zvyknúť. Kontakt detí s jedlom je jedným z najlepších spôsobov, ako u nich vypestovať zdravé stravovacie návyky už od raného veku. Deti však bývajú často karhané za to, že sa hrajú s jedlom, ktoré majú na tanieri.
Profesor Spence tvrdí, že to je presne to, čo by mali deti robiť, aby sa naučili jesť ovocie a zeleninu. Došiel k poznatkom, že hudba s vysokými tónmi prináša radosť z jedenia. Hudba teda môže by dobrým pomocníkom pri zvýšení pôžitku z konzumácie potravy. Vysoké tóny, napríklad zvonkohry, dokážu potlačiť mrzutosť a zvýšiť dokonca chuť do jedla. Zistil, že rodičia dnešnej doby nútia svoje deti jesť zeleninu a ovocie vo vyššej miere, ako tomu bolo v minulom storočí. Odporúča všetkým rodičom nenásilnú formu prezentácie potravy. Deťom by mala byť strava ponúkaná spôsobom, ktorý ich zoznámi v prvom rade s tvarom a vôňou. Deťom treba umožniť, aby sa mohli ovocia a zeleniny najskôr dotýkať, ovoňať a pozerať naň bez toho, aby ich museli skutočne jesť. Je väčšia šanca, že takto si deti jednotlivé druhy ovocia či zeleniny obľúbia, a tak si k ním vypestujú lepší vzťah.

Deti by mali byť povzbudzované k tomu, aby sa s jedlom hrali, hoci ho nezjedia. Viac ako 2/3 respondentov výskumu sa priznalo, že v detstve mali fóbiu z určitého jedla, no nie kvôli chuti. Odradil ich skôr vzhľad, konzistencia a vôňa. Najobávanejšou zeleninou bol ružičkový kel, kapusta, hrášok, brokolica a špenát. Dvakrát toľko mužov, než žien sa priznalo k fóbii z paradajok. Nasledovali fóbie z banánov a kiwi. Profesor Spence odporúča zapojiť deti do prípravy jedla, nechať ich na tanieri aranžovať obrázky z ovocia a zeleniny.

Zároveň to môžete vyskúšať aj s muzikou, pustiť deťom pri prezentácii jedla jemnú hudbu. Jednou z možností je aj kombinovať rôzne druhy zeleniny a ovocia tak, aby prerážala chuť toho, ktoré dieťa už prijalo. Trvá to niekedy aj 10-15 kontaktov s jedlom, kým ho dieťa ochutná a úplne ho akceptuje. Nevzdávajte sa, buďte trpezliví a úspech sa dostaví! Ak dieťa odmieta jesť ovocie a zeleninu i naďalej, môže to súvisieť s bolestivým prerezávaním zúbkov, ale môže byť za tým aj nejaké ochorenie. Dôležité je mať na pamäti, že ak budete nútiť dieťa jesť to, čo odmieta, vypestujete v ňom s veľkou pravdepodobnosťou fóbiu, ktorá pretrváva až do dospelosti.
Zdroj: dailymail.co.uk | Foto: deposiphotos, pixabay, freepik