Kniha Varíme deťom bola vydaná v roku 1955 ako súčasť agendy ROH, knižnice starostlivosti o pracujúcich. Začítať sa do jej obsahu je naozaj veľmi príjemné, veď v týchto rokoch niektoré ženy nepracovali, zostávali doma s deťmi ako žienky domáce. A tomu bol prispôsobený aj obsah knihy. Ich recepty boli jasné ako facka, jednoduché a lacné. 

„Želaním každej mamičky je vychovať dieťa zdravé a odolné, ktoré vyrastá v zdravého a šťastného človeka. Starostlivosť o človeka je prvoradým cieľom socialistického štátu a starostlivosť o dieťa, o našich najmenších, je podstatou života,“ píše autorka v knihe.

No kniha nie je len o receptoch, komplexne sa venuje aj problematike výchovy, zostavy jedálneho lístka a správneho stolovania u detí od tých najmladších až po deti v puberte.

Ak máte chuť prevziať čo-to z tajomstiev našich mám či starých mám, inšpirujte sa. Ponúkame vám výber originálnych receptov, na ktoré sme už možno zabudli. 🙂

Mrkva trošku inak 

-mrkvu opláchnite, nakrájajte na kolieska a s troškou cukru uvarte do mäkka. Zmes prepasírujte alebo rozmixujte domácim mixérom. Do tejto hmoty prilejte prevarenú vodu s troškou citróna a získate lacný a chutný mrkvový džús.

-mrkva sa nareže na rezance. Obalí sa v snehovom alebo vajíčkovom cestíčku a vysmaží.

-očistená mrkva sa rozkrája a varí vo vode štyri hodiny. Pri varení sa voda dolieva, aby celkový obsah vody bol stále rovnaký. Potom sa mrkva prelisuje sitom, doleje ešte prevarenou vodou a prisladí sa. (Tento recept sa nazýva „Liečivá polievka z mrkvy proti hnačkám podľa prof.Švejcara.“)

-mrkvu z hovädzieho alebo iného vývaru nakrájajte na kocky. Môžete pridať aj inú varenú zeleninu z polievky. Pridajte majonézu a ochuťte. Najlepšie chutí s čerstvým pečivom.

Polievky sú základ stravy

Receptár z roku 1955 nezabúda ani na polievky. Autorka zdôrazňuje, že polievky majú v detskom organizme nezastupiteľnú úlohu, na čo nesmie zabúdať žiadna matka. Medzi „klasiky“ zaraďuje najmä dve – mliečnu a chlebovú.

Chlebová polievka

-vo vode varíme nakrájanú zeleninu a žemľu. Keď sa rozvarí, prelisujeme všetko cez cedák. Polievku osolíme, vmiešame žĺtok, rozhabarkovaný v mlieku. Nakoniec pridáme čerstvé maslo. Na zvýšenie výživnosti väčším deťom pridáme postrúhaný syr.

Mliečna polievka

-vriace mlieko osolíme a za stáleho miešania doň zavarujeme pripravené rezance. Miešame, aby sa polievka nepripálila. Hotovú polievku odtiahneme od plameňa, prilepšíme maslom a žĺtkom.

Ako variť deťom rozličného veku? 

K správnej životospráve citujme opäť autorku knihy Varíme deťom: „Dnes sa výživa nespravuje len inštinktom, ale naše mamičky sú už od narodenia dieťaťa poučované a vedené k tomu, ako a čím dieťa živiť. Keď však dieťa prejde cez prvý rok svojho života, už by ho matka najradšej videla sedieť za stolom a jesť všetko čo ostatní. Ba otcovia sa občas pýšia synčekmi, ktorí ešte nevedia chodiť, ale zjedli by kus mäsa a knedľu s omáčkou.“

„Výchova pre správnu výživu je dar. Lebo ako matka vychováva dieťa, aké návyky mu vštepí, ako ho naučí disciplinovane prijímať všetko, čo potrebuje, tak sa bude nielen ako dieťa, ale aj ako dospelý živiť. Podľa toho bude prospievať a také bude aj jeho zdravie.“

Zdroj: Joza Břízová – Varíme deťom| Foto: www.pixabay.com, www.flickr.com