domáca knedľa

Aj váš vyvolený si dá rád na obed „knedlo, vepřo, zelo“, segedínsky guláš alebo sviečkovú omáčku? Tieto jedlá mu preto raz-začas doprajete ale na domácu knedľu ste si ešte netrúfli? Ak zvyknete pre túto dôležitú súčasť týchto pokrmov dobehnúť do obchodu, vyskúšajte to tentoraz inak. Pripravte si ju doma podľa nasledujúceho receptu.

Z uvedených surovín si pripravíte naraz dve knedle.

Čo budete potrebovať:

500 g polohrubej múky

1 ks droždia

1 dcl oleja

1 čajovú lyžičku soli

1 vajce

1 rožok

2 dcl mlieka

Z mlieka a droždia si pripravte kvások. Medzitým si zmiešajte ostatné suroviny, ku ktorým kvások neskôr prilejete. V prípade, že je cesto príliš tuhé, podľa potreby ešte prilejte mlieko. Cesto musí mať správnu hustotu, nemôže byť ani príliš riedke, aby sa z neho dali neskôr vytvarovať dve knedle. Cesto nechajte nakysnúť.

Keď je dostatočne vykysnuté, vytvarujete si z neho dve knedle, ktoré ešte necháte na chvíľu oddychovať na doske. Keď obe knedle ešte nabrali trochu objem, na 15 až 20 minút ich dáte na paru. Či sú hotové zistíte pomocou špáradla, ktorým pichnete do knedlí. Pokiaľ zostane čisté, sú už hotové. Po naparení knedle potrite olejom.

Rada na záver:

Ak ste ešte na pare žiadne jedlo nepripravovali, postup je jednoduchý. Zoberte si väčší hrniec, nalejte doň trochu vody a na vrch zagumičkujte /priviažte/ utierku alebo väčšiu handričku. Na ňu potom uložíte knedle a začnú sa naparovať. 🙂

Držíme palce, veríme, že budete s výsledkom spokojné nielen vy, milé mamičky, ale dostane sa vám aj pochvala od ostatných členov rodinky. 🙂

foto: autor