Poznáte to veľmi dobre. Niekedy príde chvíľa, kedy potrebujete pripraviť obed naozaj veľmi rýchlo. Nie je čas na dlhé oškrabávanie zemiakov alebo krájanie mäsa. V tom prípade stavte na jeden z typických slovenských osvedčených obedov – kapustové halušky. Toto je ideálny obed aj pre tehuľky, ktoré sa momentálne idú „zblázniť“ za všetkým kyslým 🙂
Príprava je jednoduchá. Vytiahnite z komory a z chladničky nasledujúce suroviny:
polohrubá múka
hladká múka /môžete použiť aj celozrnnú pre zdravšiu verziu 🙂 /
2 ks väčších zemiakov
voda
kyslá kapusta
olej /alebo masť/
soľ
mleté čierne korenie
mletá rasca
slanina
Postup:
Na úvod si na oleji alebo masti krátko osmažte kapustu za stáleho miešania. Okoreňte trochou čierneho mletého korenia a pridajte mletú rascu. Potom zalejte trochou vody a poduste.
Medzitým si pripravte cesto na halušky: Nastrúhajte zemiaky do väčšej misy. Potom prisypte múku. Množstvo je potrebné odhadnúť tak, aby konzistencia cesta bola vhodná na pretláčanie halušiek cez haluškár. Podľa potreby si dolejte do cesta vodu. Keď je pripravené, dajte variť osolenú vodu, v ktorej budete o chvíľu variť halušky.
Keď voda na halušky vrie, pomocou haluškára vytvárame halušky. Keď vyplávajú hore, povyberáme ich pomocou sitka a zamiešame do uvarenej kapusty.
Na záver si osmažíme nakrájanú slaninku a tú potom tiež vmiešame do kapustových halušiek.
A obed je na svete. Zostáva už len zaželať vám dobrú chuť. 🙂
foto: autor