Keď detičky rastú a pridávame do stravy aj mliečne výrobky, načrieme hlbšie do peňaženky. V jedálničku majú byť zastúpené jogurty, mlieko, tvaroh alebo termix. Ponúkame vám recept, osvedčený v rodine našej čitateľky.
Domáci pribináčik môžeme pripraviť s rôznymi príchuťami. Na prípravu potrebujeme do základu tieto suroviny: 125g jemného tvarohu, med, mlieko alebo sladká smotana, ovocie.
Najlepšie je ovocie prichystať už v lete do mrazničky. Napríklad jahody, maliny, čučoriedky, marhule, slivky. Prípadne použijeme banán a iné ovocie, ktoré kúpime v obchode. Z tohto množstva vyjdú asi 3 malé výživové poháriky.
Domáci pribináčik – banánový
Potrebujeme základ pribináčika a menší banán.
Ošúpaný banán vidličkou v miske roztlačíme na vláčnu hmotu. Pridáme tvaroh a 2 lyžice sladkej smotany. Vymiešame vidličkou dohladka. Môžeme pridať lyžičku medu a zamiešame. Ak sa nám zdá príliš hustý, môžeme pridať po lyžiciach mlieko. Necháme asi 5 minút postáť a ešte raz premiešame. Naplníme do pohárikov a zatvoríme. Vydrží v chladničke 3 až 5 dní.
Domáci pribináčik – malinový
Potrebujeme základ pribináčika a 2 lyžice malín (môžete použiť aj mrazené, pred použitím ich nechajte rozmraziť).
Rozmrazené maliny aj so šťavou roztlačíme vidličkou v miske na vláčnu hmotu. Pridáme tvaroh a 2 lyžice sladkej smotany. Vymiešame vidličkou dohladka. Môžeme pridať lyžičku medu a zamiešame. Ak sa nám zdá príliš hustý, môžeme pridať po lyžiciach mlieko. Necháme asi 5 minút postáť a ešte raz premiešame. Naplníme do pohárikov a zatvoríme. Namiesto sladkej smotany a mlieka môžeme použiť acidofilné mlieko.
Domáci pribináčik – piškótový
Potrebujeme základ pribináčika, piškóty a 2 lyžice ľubovoľného ovocia (môžete použiť šťavnaté maliny, jahody, marhule).
Do misky poukladáme piškóty. Na piškóty vylejeme roztlačené ovocie a sladkú smotanu. Necháme postáť, aby piškóty zmäkli. Asi po 10-tich minútach roztlačíme vidličkou v miske. Pridáme tvaroh a prípadne 2 lyžice sladkej smotany. Vymiešame vidličkou. Ak sa nám zdá príliš hustý, môžeme pridať po lyžiciach mlieko. Necháme asi 5 minút postáť a ešte raz premiešame. Naplníme do pohárikov a zatvoríme. Namiesto sladkej smotany a mlieka môžeme použiť acidofilné mlieko.
Prajeme vám a hlavne vašim ratolestiam dobrú chuť a pridávame jednu dôležitú radu od našej čitateľky: Marhule a slivky radšej pred použitím ošúpte.
Foto: autor