Vraví sa, že láska ide cez žalúdok. Väčšina detí však viac ako vysokú gastronómiu ocení sladkosti. My mamy zasa máme rady prehľad o ich počte a zložení. Hľadáme preto alternatívy, ktoré obsahujú čo najmenej chemických prísad a farbív.
Rozmýšľali ste niekedy, ako varili obľúbenú detskú pochúťku naše staré mamy, keď neexistoval puding v prášku? Recept je jednoduchý a zvládne ho naozaj každý. Stačí mať štyri základné suroviny.
Potrebujeme:
liter mlieka
3 polievkové lyžice kryštálového cukru
4 polievkové lyžice hladkej múky
2 polievkové lyžice masla
ak máte preferovanú príchuť, stačí pridať vanilkový struk, vanilínový cukor, kakao, karamel, ovocie…
Postup
Do hrnca vysypeme múku, zalejeme 200 ml mlieka a dobre rozmiešame, aby sme v zmesi nemali hrudky. Prilejeme zvyšné mlieko, pridáme cukor, maslo (prípadne kakao, vanilku, ovocie) a varíme na miernom ohni za stáleho miešania. O chvíľu puding zhustne. Prelejeme ho do sklenených misiek alebo pohárov, servírovať ho môžeme s piškótami a ovocím.
Poznámka: množstvo cukru je orientačné. Niekto má rád puding sladší, iný menej. Treba ochutnať, prípadne dochutiť.

Zdravšia alternatíva
Kravské mlieko stačí zameniť za rastlinné (mandľové, ryžové, makové,…) a kryštálový cukor za trstinový, kokosový alebo med. Hladkú múku nahradíme tromi zarovnanými polievkovými lyžicami zemiakového škrobu. Postup zostáva rovnaký.
Foto: pexels.com