Vraví sa, že láska ide cez žalúdok. Väčšina detí však viac ako vysokú gastronómiu ocení sladkosti. My mamy zasa máme rady prehľad o ich počte a zložení. Hľadáme preto alternatívy, ktoré obsahujú čo najmenej chemických prísad a farbív.

Rozmýšľali ste niekedy, ako varili obľúbenú detskú pochúťku naše staré mamy, keď neexistoval puding v prášku? Recept je jednoduchý a zvládne ho naozaj každý. Stačí mať štyri základné suroviny.

Potrebujeme:

liter mlieka

3 polievkové lyžice kryštálového cukru

4 polievkové lyžice hladkej múky

2 polievkové lyžice masla

ak máte preferovanú príchuť, stačí pridať vanilkový struk, vanilínový cukor, kakao, karamel, ovocie…

Postup

Do hrnca vysypeme múku, zalejeme 200 ml mlieka a dobre rozmiešame, aby sme v zmesi nemali hrudky. Prilejeme zvyšné mlieko, pridáme cukor, maslo (prípadne kakao, vanilku, ovocie) a varíme na miernom ohni za stáleho miešania. O chvíľu puding zhustne. Prelejeme ho do sklenených misiek alebo pohárov, servírovať ho môžeme s piškótami a ovocím.

Poznámka: množstvo cukru je orientačné. Niekto má rád puding sladší, iný menej. Treba ochutnať, prípadne dochutiť.

Pripraviť domáci puding je jednoduché.
Pripraviť domáci puding je jednoduché.

Zdravšia alternatíva

Kravské mlieko stačí zameniť za rastlinné (mandľové, ryžové, makové,…) a kryštálový cukor za trstinový, kokosový alebo med. Hladkú múku nahradíme tromi zarovnanými polievkovými lyžicami zemiakového škrobu. Postup zostáva rovnaký.

Foto: pexels.com