Sezóna sliviek je v plnom prúde a tak treba toto chutné ovocie spotrebovať v každej možnej forme. Ak už máte zavarené a slivkových gulí ste sa prejedli, máme pre vás recept na chutný slivkový koláč. Lahodná chuť čerstvých sliviek osvieži a zalizovať sa budú aj vaši najmenší.
Čo potrebujete na koláč:
odkôstkované slivky
2 vajcia
200 ml mlieka
500 g hladkej múky /časť môžete dať celozrnnej/
droždie
80 g masla /ak nemáte maslo, môžete použiť olej/
60 g krištálového cukru
soľ
tuk na vymastenie plechu
1 balíček škoricového cukru
Čo treba na posýpku:
40 g masla
50 g hrubej múky
50 g práškového cukru
Ako na to:
Mlieko si zohrejte v menšom hrnci, aby bolo vlažné. Rozdrobte doň droždie a nechajte 15 minút odstáť. Zatiaľ si preosejte múku a pridajte do nej cukor, soľ, rozpustené maslo /alebo olej/ a vajíčka. Nakoniec prilejte hotový kvások a vymiešajte vláčne cesto. Podľa potreby dolejte ešte trochu vlažného mlieka. Nechajte cesto minimálne 30 minút vykysnúť na teplom mieste.
Keď je cesto vykysnuté, rozvaľkajte ho na pomúčenej doske a preneste na vymastený plech. Na cesto poukladajte prepolené slivky a koláč posypte škoricovým cukrom a pripravenou posýpkou. Vo vyhriatej rúre pečte pri 180 stupňoch Celzia asi 30 až 40 minút.
Prajeme vám dobrú chuť:-)
foto: autor