Konečne prišla jar. Všetko sa okolo nás nádherne prebúdza, tak treba dopriať prebudenie aj nášmu telu. A na to je najvhodnejší jarný detox. Určite ste už počuli o rôznych druhoch detoxov vhodných pre vaše telo, medzi jeden z nich patrí aj tzv. ryžový detox.

Ryža patrí do jednej zo základných potravín v našom jedálničku. Na začiatku však treba upozorniť, že na tento druh očisty tela sa používa ryža natural alebo hnedá, v žiadnom prípade nie biela ryža. Biela ryža počas výrobného procesu stráca všetky zdravé a potrebné látky pre náš organizmus.

Prečo hnedá či natural ryža

Obsahuje minerálne látky, ako mangán, selén, horčík, draslík, fosfor, chróm, kálium a železo, vitamíny B a E. Vysoký obsah vlákniny, ktorá podporuje správnu funkciu a prečistenie čriev, znižuje sa tým riziko rakoviny hrubého čreva. Pomáha udržiavať správnu hladinu cukru v krvi. Podporuje chudnutie. Obsahuje tiež antioxidanty. A odporúča sa aj ako vhodný výživový doplnok pri kvasinkových infekciách. Vhodné sú i pre alergikov a pri bezlepkovej diéte. Biela ryža je zbavená všetkých obalov, tým pádom prichádza o vlákninu a všetky dôležité látky.rice

Detox

Ide o proces odstraňovania toxických látok z tela. Náš životný štýl žiaľ nie je vždy taký, ako by sme si predstavovali. Okolité prostredie, zlé stravovacie návyky a stres určite neprospievajú, naopak veľmi zaťažujú náš organizmus.

RYŽOVÝ DETOX ZMIERŇUJE PREJAVY SENNEJ NÁDCHY

Vhodným prečistením tela dosiahneme vyšší prílev energie, zníženie únavy, obmedzia sa tiež bolesti hlavy, tráviace problémy, ľahšie sa chudne, zvýši sa nám imunita a ryžový detox zmierňuje aj prejavy tzv. sennej nádchy.

Dve alternatívy ryžového detoxu

Klasická verzia je 36-dňová. Je rozdelená na štyri fázy po 9 dní. Prvých 9 dní sa je iba ryža (narutal alebo hnedá). Ďalších 9 dní pridávame dusenú alebo varenú zeleninu (napr. mrkva, kapusta, kaleráb, zeler, cvikla, brokolica, pór, tekvica …), zelenina tak tvorí ¼ prijatej porcie. V tretej fáze pridávame strukoviny (šošovica, bôb, hrach, sója, fazuľa …), ktoré tvoria asi 10% z porcie popri ryži a zelenine. A posledných 9 dní k ryži, varenej zelenine a strukovinám pridáme čerstvú zeleninu, ktorá tvorí tiež 10% z porcie.ryzova mnamka

Kratšou verziou je 12-dňový ryžový detox, kedy sú jednotlivé fázy rozdelené do 3 dní, postup je rovnaký ako v predchádzajúcom príklade.

Dôležité informácie

Ryžu je najlepšie namočiť deň vopred a variť do mäkka, bez soli a oleja. Najlepšie dávku na jeden deň. Jednotlivé dávky uvarenej ryže počas dňa nezohrievajte v mikrovlnke, ale klasicky na sporáku. Jednotlivé druhy zeleniny a strukovín nekombinujte, ku každej dávke si vyberte jeden druh a postupne obmieňajte. Koľkokrát denne budete jesť je len a len na vás, výhodnejšie je jesť radšej viackrát denne, najlepšie 5-krát. Veľmi dôležitou súčasťou je pitný režim. Pite čo najviac čistej vody, prípadne bylinkových či zelených čajov, žiadna káva ani iné sladené či džúsové nápoje.

Upozornenie

S detoxom začínajte iba pri dobrom zdravotnom stave, zvážte svoje možnosti a schopnosti, nebude to totiž ľahké. Minimálne týždeň pred zahájením detoxikačnej kúry odporúčame jesť ľahšie  jedlá a v menších dávkach, poslúži to ako predpríprava pre váš organizmus.

detox začíname iba pri dobrom zdravotnom stave

V začiatkoch sa môže dostaviť zvýšená únava, bolesti hlavy, dokonca závraty, tým sa vaše telo postupne zbavuje toxínov. Tieto príznaky sa však časom vytratia. Po ukončení detoxu je najvhodnejšie zostať pri ľahšej strave, postupne pridávať ďalšie druhy potravín (ako ovocie, orechy, mliečne výrobky, ryby …).ryzove jedlo

Ak sa rozhodnete absolvovať túto detoxikačnú kúru, očista organizmu je istá, treba však mať dostatočné odhodlanie a silu, počúvajte preto svoje telo a ono vám ukáže tú správnu cestu.

foto: reismuehle.ch, pixabay.com, flickr.com