Cvikla sa v našich kuchyniach pravdepodobne nevyskytuje veľmi často, zrejme preto, že nevyzerá práve najlepšie. Nachádza sa v nej však množstvo vitamínov a pre ľudí, ktorí sa zdravo stravujú, je doslova nenahraditeľná. Má minimum kalórií a žiadne tuky.
Cviklová krémová polievka
Čo budete potrebovať?
600g cvikly
2 zemiaky
1 cibuľa
2 PL masla
800 ml zeleninového vývaru
2 PL červeného vínneho octu
4 PL kyslej smotany
soľ
čierne mleté korenie
Ako na to?
Ošúpte cviklu a zemiaky a nakrájajte ich na malé kocky. Cibuľu nakrájajte najemno, rozohrejte na panvici maslo a poduste cibuľu dosklovita. Pridajte cviklu so zemiakmi a prilejte vývar. Priveďte do varu a varte približne 15 až 20 minút. Odstavte polievku a rozmixujte ju. Ak by bola príliš hustá, môžete ju rozriediť horúcim vývarom. Potom stačí už len posoliť a okoreniť.
Cviklové rizoto
Čo budete potrebovať?
500ml zeleninového vývaru
2 cibule
2 PL oleja
200 g ryže
250 g uvarenej cvikly
100 ml bieleho vína
3PL kyslej smotany
petržlenová vňať
soľ
mleté korenie
Ako na to?
Nakrájajte cibuľu najemno, rozohrejte v hrnci olej, pridajte cibuľu a opečte do zlatohneda. Pridajte ryžu a minútku poduste. Prilejte víno a počas stáleho miešania priveďte k varu. Nalejte teplý vývar tak, aby bola všetka ryža zaliata. Duste na miernom ohni, prilievajte vývar a stále miešajte. Cviklu pokrájajte na kocky a tesne pred koncom dusenia pridajte k ryži. Na koniec pridajte soľ, korenie a petržlenovú vňať.
Cviklový šalát s fetou
Čo budete potrebovať?
1-2 malé cvikly
baby špenát
feta syr
orechy
koriander
Na dresing
med
olivový olej
horčica
pomaranč
Ako na to?
Povarte cviklu, ošúpte a nakrájajte na jemné plátky. Zmiešajte ju s baby špenátom, feta syrom a orechmi, ktoré si môžete opražiť. Nakoniec už len zalejte dresingom.
Dobrú chuť 🙂
Foto: pixabay.com