šišky

Bez ktorej maškrty si neviete predstaviť fašiangy? Odpoveď je jasná. Sú to šišky. V každej rodine sa zrejme nájde babička, ktorá pravidelne v čase fašiangov chystá pre celú rodinu túto sladkú dobrotu. Ak ste sa rozhodli, že tento rok začne „šiškománia“ aj u vás, ste na správnej adrese.

Máme pre vás odskúšaný a chutný recept na výborné tradičné fašiangové šišky od našej čitateľky a mamičky Peťky. Nachystajte si nasledujúce ingrediencie a poďte na to. Nepochybujeme o tom, že vaši najmilší si pochutia.:-)

Čo budete potrebovať:

500 g polohrubej múky

70 g hnedého cukru

50 g masla

pol kávovej lyžičky soli

2 žĺtka

280-300 ml mlieka

1 kocka droždia

šišky

Postup:

Z mlieka, cukru a kvasníc si urobte kvások. Všetko spolu zmiešajte a nechajte kysnúť 1,5 hodiny poriadne pozakrývané. Potom na doske z rozvaľkaného cesta vykrojte pohárom jednotlivé šišky. Dajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Nechajte ešte 20 minút podkysnúť. Potom spravte v strede varechou dierky a dajte do trúby na 190 stupňov Celzia. Pečte približne 10 až 12 minút. Hneď po vybratí naplňte džemom a posypte cukrom. Vtedy cukor nezvlhne.

Želáme vám dobrú chuť a príjemné fašiangy. 🙂

foto: autor