Aj vám detská lekárka či kamarátka povedala, aby ste nedávali deťom rastlinné maslo? Ak ste si následne prečítali internetové diskusie viete, že práve „umelé“ maslo rozdeľuje rodičov na dva tábory. Kým jedni naň nedajú dopustiť, tí druhí svorne tvrdia: V žiadnom prípade!  

 

Už Napoleon III. dával živiť svojich vojakov lacnou náhradou kravského masla, ktorého bolo v čase vojen nedostatok a navyše bolo veľmi drahé.

Margarín ako krmivo

Úsporný režim stravovania sa ujal aj v poľnohospodárstve, farmári margarínom dokonca kŕmili hydinu. To, že operence vo veľkom hynuli, bolo spôsobené najmä výrobnými postupmi. Od roku 1869 sa totiž margarín vyrábal z loja hovädzieho dobytka, zmiešaval sa s výťažkami z ovčích žalúdkov, soľou a farbivami. Až o niekoľko desiatok rokov neskôr sa naozaj začal vyrábať z rastlinných olejov.      

Umelá hmota na chlebíku? Naozaj? 

Odporcovia margarínu zastávajú názor, že jeho konzumáciou dobrovoľne zabíjame nielen seba, ale najmä deti. Vraj iba jedna molekula v rastlinnom masle chýba k tomu, aby sme naozaj jedli umelú hmotu. Profesor Ľubomír Valík z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave pre portál zdravie.sk vysvetľuje, že mýtus o umelej hmote v margaríne je pravdepodobne spôsobený nesprávnym prekladom. Margarín sa anglicky definuje ako „the food in liquid or plastic emulsion“ kde slovo plastic neznamená iba plastový, ale aj mäkký, poddajný, tvarovateľný. Výrobné procesy sa za desaťročia zdokonalili natoľko, že mýtus o umelých zložkách v margaríne je našťastie len mýtus. Na druhej strane, áno, v minulosti umelé maslá naozaj obsahovali aj jedy.

„Deťom nedávajte rastlinné maslo“

Detskí lekári sú v názore na rastlinné maslo v detskej strave jednotní. Svorne tvrdia, že deťom do troch rokov nie je vhodné podávať potraviny nízkotučného charakteru – kam rastlinné maslo určite patrí. Detský organizmus potrebuje tuky na rast kostí a zdravie vnútorných orgánov, smotanové maslo navyše obsahuje prirodzené vitamíny A a D a cholesterol nevyhnutný pre vývoj mozgu. Jeho rastlinná náhrada je o tieto výhody ochudobnená a krehký detský organizmus si s tým nevie poradiť. Navyše, rastlinné maslá môžu obsahovať rôzne farbivá a konzervačné látky.

„Umelé“ alebo rastlinné maslo odporúčajú konzumovať iba u starších detí a to iba vtedy, ak majú zdravotné problémy súvisiace s nadváhou.

Vyhýbajte sa palmovému tuku, čítajte zloženie

Odborníčka na výživu, MUDr. Jana Jurkovičová zdôrazňuje, že skutočné nebezpečenstvo sa skrýva v iných, viac lákavých potravinách ako v masle. Obľúbené detské maškrty, sladkosti, keksíky, lacnejšie sušienky, čokoládové polevy, čipsy či tyčinky obsahujú stužený pokrmový tuk a rodičia ho deťom bez problémov a radi dožičia. Nehovoriac o lacných sirupoch, z ktorých mnohé obsahujú Aspartam – vysoko nebezpečné a veľmi močopudné umelé sladidlo, 200x sladšie ako cukor. Mnohí sa pritom vôbec nezamýšľajú nad škodlivosťou týchto látok a najmä – nečítajú zloženie výrobkov. Na niektorých sirupoch je dokonca priamo napísané, že výrobok môže ovplyvniť pozornosť detí!

Palmový tuk, glukózovo-fruktózový sirup, bielkovinový hydrolyzát, aspartam alebo glutaman sodný patria medzi látky, ktoré sme si dobrovoľne pozvali do obývačky a stali sa každodennou súčasťou nášho života. Že škodia, všetci akosi tušíme. Napriek tomu mnohí – často aj z pohodlnosti – na hru jedov dobrovoľne pristupujú. A deti sú do tejto hry nasilu zaťahované. No keďže dostupnosť informácií o zdravej výžive je v súčasnosti veľmi vysoká, eso majú v rukách naozaj len rodičia.

Zdroj: www.wikipedia.sk, www.zdravie.sk, www.pluska.sk | Foto: www.pexels.com, www.flickr.com