Máte už dlhé roky strašiaka v hlave a myslíte si, že čokoláda vám škodí? Opak je pravdou, je dokonca zdraviu prospešná! Nie je však čokoláda ako čokoláda. Pozrite sa spolu s nami, ktorá je pre vaše telo i detičky najvhodnejšia, a ktorej by ste sa mali veľkou okľukou radšej vyhnúť.
Ústav normálnej a patologickej fyziológie SAV v záslužnej spolupráci s lekárskou fakultou Univerzity Komenského v Bratislave potvrdil úžasnú správu pre všetkých fajnšmekrov čokolády a sladkých pokrmov nevynímajúc. Áno, čokoláda je zdravá. Ktorá z nich to však je? Veď ich je toľko druhov od bielej, mliečnej až po tmavú.
Trpiaci ochorením tepien a žíl alebo tí, čo majú problémy s krvným tlakom, by si mali rozhodne vybrať pre konzumáciu primerané množstvo tmavej čokolády, ktorá v tomto smere pôsobí veľmi priaznivo a takisto zlepšuje i kognitívne schopnosti u starších ľudí. Takže smelo môžete zobrať tmavú čokoládu, čo možno s najväčším obsahom kakaa i svojej babičke ak sa k nej vyberiete najbližšie na návštevu.
Za priaznivé účinky na organizmus môže výskyt flavanolov v kakaových bôboch a vo výrobkoch z nich. Toto oficiálne potvrdil i výskum patologickej fyziológie SAV.
„Náš výskum ukázal, že pozitívne účinky kakaa do veľkej miery súvisia s obsahom látky – epikatechínu, ktorý sa v kakau nachádza vo veľkom množstve. Okrem kakaa sa nachádza v menšej miere aj v jablkách a inom ovocí, zelenom čaji a červenom víne, a tiež v iných potravinách a nápojoch,“ hovorí Iveta Bernátová z Ústavu normálnej a patologickej fyziológie SAV.
Vedci robili výskum na potkanoch a zistili, že epikatechín u nich dokázal znížiť vysoký krvný tlak na normálne hodnoty a potvrdilo sa, že táto látka má výborný vplyv i na červené krvinky, ktoré sa začali pohybovať rýchlejšie kapilárami, čo následne viedlo k zlepšeniu prísunu kyslíka do tkanív.
Zdroj: TASR /informácie poskytol Stanislav Ščepán zo SAV/ | Foto: pixabay.com