Ak už máte nasušené kvety Bázy čiernej ako prevenciu proti prechladnutiu a chrípke, dnes máme pre vás tip, ako využiť čierne bobuľky, ktoré ste vtedy na kríku zanechali. Práve teraz, na jeseň, prišiel správny čas na ich zber.

 

V surovom stave nie!

Väčšina čierneho a červeného ovocia je najliečivejšia práve v surovom stave, avšak pri báze to je práve naopak. V surových bobuliach sa nachádza sambunigrín, ktorý uvoľňuje jedovatý kyanid. Žiadny strach, ten sa varením nad 80 stupňov zničí a ich konzumácia je potom bezpečná aj pre deti.

A prečo zbierať plody bázy?

  • pomáhajú pri nachladnutí, chrípke, nádche
  • sú potopudné
  • sú skvelým antioxidantom a skvelo detoxikujú telo
  • bránia ukladaniu tukov v cievach
  • majú vysoký obsah vitamínov A, C a B
  • obsahujú prírodné cukry, kyselinu jablčnú, triesloviny, pektín, kyselinu panthoenovú i malé množstvo vápnika
  • pomáhajú pri migréne, zápale trojklanného nervu a poradia si aj s bolesťami chrbtice
  • zlepšujú látkovú výmenu
  • sú pomocníkom v boji s nadbytočnými kilami

Zo sušených plodov je veľmi zdravý čaj, ak máte možnosť, najlepší spôsob ako nasušiť plody, je na priamom slnku. A my tu pre vás máme i dva recepty, ako plody bázy využiť v kuchyni chutne a zdravo:

Sirup z bobúľ

Čerstvé plody poumývame, oddelíme od stoniek, naplníme do 3/4 veľkej fľaše, doplníme vodou a kyselinou citrónovou. Ponorným mixérom rozmixujeme a necháme lúhovať 24-48 hodín. Zmes precedíme a vytlačíme. Pridáme cukor v pomere 1 l  šťavy : 1 kg cukru a varíme. Necháme prejsť varom, aby sa zničili všetky jedovaté látky. Možno sa vytratí vitamín C, ale vitamín A naberie na sile. Pred koncom pridáme deci octu (ak chcete, tak kyselinu askorbovú) a ešte horúce lejeme do fliaš.

Naša rada: Pri oddeľovaní bobúľ od stoniek vám výborne pomôže vidlička.

Džem z bobúľ

Čerstvé plody poumývame, oddelíme od stoniek a necháme povariť s trochou vody. Prepasírujeme a pridáme cukor v pomere 1 l šťavy : 500 gramov cukru. A varíme do zhustnutia. Horúce nalejeme do vyvarených fľaštičiek, položíme hore dnom a zabalíme do deky.

Naša rada: Ak máte po ruke sezónne ovocie, môžete k báze pridať jablká, hrušky, lesné ovocie. Vtedy sa zmes varí do rozvarenia ovocia. Takto rýchlejšie zhustne. Prípadne sa dá použiť aj cukina, avšak treba počítať s dlhším časom varenia, pretože je vodnatá. Pre nedostatok času je možné pridať aj Gelfix, alebo želírovací cukor podľa návodu na použitie.

Ak sme vás trochu navnadili tak neváhajte a poobzerajte sa. Určite sa vôkol ešte nájde ker plný čiernych bobúľ, ktoré by bolo škoda nechať tam.

Zdroj: dobrarada.sk, Kniha – Naše najlepšie bylinky |Foto: Pixabay, z archívu autorky